keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Nuorten parlamentti


Niin kuin Paavo jo mainitsikin omassa blogitekstissään, kerron teille erityisesti tässä tekstissä Nuorten parlamentin ajankohtaiskeskustelusta ja täysistuntosalin tapahtumista.

Täysistuntosalissa meidän lisäksemme istui noin 200 nuorta, jotka vuorollaan esittivät kysymyksiä ministereille. Meidän kysymyksemme turvapaikanhakijoiden kotouttamisesta tai päivähoito-oikeuden rajaamisesta ei päässyt käsittelyyn. Paikalla kysymyksiin vastaamassa olivat esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja sisäministeri Petteri Orpo.

Tapahtuma oli todella mielenkiintoinen ja lisäsi innostustamme politiikkaa kohtaan.



Pidin ajankohtaiskeskustelussa puheen, jonka julkaisen alapuolelle.
 
 
Arvoisa puhemies ja läsnäolijat

 
Kaikkien nuorten hyvinvoinnin perusedellytyksiin kuuluvat kannustavat lähimmäiset ja turvallinen elinympäristö. Mutta nämä eivät aina toteudu.

Brysselissä viime kuussa tapahtuneet terroristi-iskut ovat herättäneet Suomessa pelkoa ja huolta. Varsinkin, kun Pariisin iskuista oli kulunut vain neljä kuukautta.

 Vaikka Suomessa ei ole akuuttia terrorismiuhkaa, niin helsinkiläisiä nuoria asia mietityttää erityisesti Helsingin ollessa Suomen pääkaupunki ja siten mahdollisesti terroristien tulilinjalla.

Kaikilla nuorilla täytyy olla mahdollisuus puhua tarvittaessa asioistaan ja huolistaan, niin kotona kuin koulussa kuraattorille, terveydenhoitajalle tai psykologille.

Varsinkin ysiluokkalaisten stressi lisääntyy peruskoulun viimeisen vuoden aikana. Opettajien ja oppilaiden välillä pitää olla avoin keskusteluyhteys. Opettajien pitäisi kannustaa myönteiseen ja motivoituneeseen opiskeluun ja oppimiseen.

Helsingissä, Suomen mittakaavassa isossa kaupungissa on mahdollisuus järjestää nuorille esimerkiksi tapahtumia ja kerhoja vapaa-ajalla, jotteivat nuoret jäisi yksin murheineen tai pelkoineen.  Nuorille voisi myös tehdä säännöllisiä nettikyselyjä koulujen kautta, joissa selvitettäisiin, minkälaisia asioita he kokevat ongelmikseen ja huolikseen.

Oppilashuollon resurssit ja mitoitukset ovat liian pienet. Nuorille tarvitaan lakisääteinen turva matalan kynnyksen mielenterveyspalveluille, jotta on mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa jo ennen ongelmien kasautumista.

Kiitos vielä kaikille päivässä mukana olleille!